טנטרה

דרך הגוף אל הרוח

טנטרה – דרך הגוף אל הרוח

במאמר מיניות מקודשת תיארתי את הייחוד של המיניות המקודשת לעומת יחסי מין אחרים.
מיניות מקודשת מוכרת בתורה ההינדית בשם טנטרה. משמעות המונח טנטרה בסנסקריט הינו מארג או הרחבה.
על פי תפיסת העולם הטנטרית, הכול קשור בהכול. כל התכוונות, כל מחשבה וכל מעשה שאנו עושים בחיינו, משפיע על כל הסובבים אותנו, וכך על כל הסובבים אותם וכן הלאה, כמו התפשטות של אדוות. לכן המארג מורכב בהרבה מהנראה לעין, וכך מרחיב את גבולות האינדיבידואל אל מעבר לסביבתו המיידית.

הטנטרה למעשה מקיפה את כל תחומי החיים במטרה לחיות את החיים במלואם. "חייה את הרגע הזה".  זוהי תפיסת עולם המדגישה את חשיבות כל החושים, הנשימה והמודעות על מנת להעצים את חוויית החיים וכך ללמוד ממנה ולהתענג עליה.

"מארג אנושי". מפסליו של רמי פלדשטיין בגן הפסלים שלו במנוף.
"מארג אנושי". מפסליו של רמי פלדשטיין בגן הפסלים שלו במנוף.

מה מיוחד בטנטרה?
שתי תכונות מייחדות את הטנטרה לעומת פילוסופיות חיים אחרות:
1.הלגיטימציה שהיא נותנת לעיסוק במיניות ככוח התפתחותי רוחני חיובי, במקום הגישה הרואה את המיניות כגורם המפריע לאדם להגיע להתעלות רוחנית.
2. הטנטרה מתמקדת בשיתוף הנבנה של הזרימה האנרגטית הנשית (שאקטי) עם הזרימה האנרגטית הגברית (שיווה) בשאיפה לחוות אחדות.
הטנטרה מתייחסת למפגש המיני כמפגש מקודש שמטרתו חיבור האנרגיה הנשית עם האנרגיה הגברית למהות אחת, על מנת לחוות את האלוהות דרך העונג הגופני. לפי תפיסה זו, האורגזמה מבטאת את השלם, את האלוהי…

הקאמה סוטרה
הטנטרה נחשפה למערב לראשונה בתקופת הקולוניאליזם הבריטי בהודו ותרגום הקאמה סוטרה על-ידי ריצ'רד פרנסיס ברטון (Sir Richard Francis Burton). התרגום אינו מלא ומושפע מן התרבות הויקטוריאנית בה גדל המתרגם. הקאמה סוטרה הוא אוסף של כתבי יד עתיקים בשם קאמה שסטרה (מדע האהבה) מהמאה השמינית לפני הספירה, הדנים בנושאי ההתנהגות המינית האנושית. הכתבים נערכו ושוכתבו על-ידי החכם ההינדי ואטסיאיאנה במאה הרביעית. בקאמה שסטרה ישנן הנחיות והסברים לניהול משק הבית בכלל, פירוט חובותיה של האישה וחובותיו של הגבר, כללי אירוח ועוד (מסתבר שהנושאים הללו העסיקו את אנשי העולם העתיק בכל התרבויות). ההנחיות המיניות מהוות רק חלק קטן משאר ההנחיות לחיים נכונים.
המילה קאמה פירושה חושניות/עונג והמילה סוטרה מייצגת סדרה של הנחיות לטקס ודברי חכמה. על פי התרבות ההינדית החיים בגוף מציבים שלושה יעדים: צמיחה רוחנית, שפע גשמי ועונג.
המפגש המיני הינו ביטוי לשילוב של עונג גופני וצמיחה רוחנית, כאשר מיזוג האנרגיה הנשית עם האנרגיה הגברית יוצרת הרמוניה (אורגזמה).
כאשר האנרגיות נפרדות, חוזרת שוב הקוטביות שמטרתה המשך היצירה היקומית.
kama sutraכתבי הקאמה סוטרה מדגימים תנוחות רבות לביטוי המיני. ההנחיות הן להתייחס למפגש המיני בתמהיל של קדושה וקלילות, יצירתיות, פתיחות, אמון, עינוג הדדי והומור. כל תנוחה מייצגת למעשה מהות מתוך המפגש הזוגי, כגון, התמסרות, יוזמה, שיתוף, אמון, פתיחות, סגירות ועוד.
לצערי – ואני מניחה שלו כותבי החוכמה המינית העתיקה הזאת היו בחיים גם הם היו מיצרים – הקאמה סוטרה נתפשת במערב לעתים כאסופה של תרגילים טכניים שנועדו לגוון את חיי המין במקרה הטוב, או כהפקרות מינית, במקרה הרע.
ההפך הוא הנכון. אזכור המילה טנטרה גורמת לאנשים רבים מבוכה או תחושה שמדובר במשהו גס. למרות החשיבות הרבה שאני רואה בגיוון המיניות הזוגית במטרה לשמור על רעננות ועניין הדדי, התייחסות כזו לקאמה סוטרה כמוה כהפיכת הארוטיקה לפורנוגרפיה. היכן עובר הגבול ביניהם? בקדושה שמייחסים למפגש, בכבוד שניתן לגוף ולמיניות. מכיוון שהטנטרה, היוגה והמדיטציה שלובים אלה באלה, לאדם המטפח את גופו נפשו ורוחו באופן קבוע, המעבר בין התנוחות נעשה בצורה קלילה וללא מאמץ.
יחד עם זאת, אין לבצע תנוחות הגורמות לכאב או אי נוחות שהרי זה פוגע בעונג או אפילו אם יש התנגדות פנימית ללא סיבה מוגדרת.

חשיפת הטנטרה למערב
הטנטרה, בדומה לתורות מיסטיות רבות, נשמרה בסוד שנים רבות מחשש שלא תתפרש כראוי והייתה לנחלתם של יחידים משכבות חברתיות גבוהות, שעסקו דרך קבע בתרגולים רוחניים כגון יוגה ומדיטציה. מכיוון שהגישה הטנטרית מתייחסת למפגש המיני כמפגש מקודש, ההנחיות המקוריות אוסרות במפורש לבצע את האקט המיני בצורה טכנית בלבד ללא התייחסות רוחנית. על פי פירוט התנוחות, ניתן לראות שקיימת מערכת יחסים מאוזנת בין הגבר לאישה, המבטאת יחסים של אמון ומחויבות לעינוג הדדי, המאפשרת החלפת תפקידים בין מוביל/ה ומובל/ת, פעיל/ה מתמסר/ת.

איך נראה מפגש טנטרי?
השאלה המותאמת יותר היא איך נחווה המפגש? משום שזוהי חוויה שתלויה במצב התודעה. על האדם להכניס עצמו למצב תודעתי המשלב חושניות-עונג-התמסרות-קדושה.
המפגש הטנטרי, בדומה לטקס רוחני, מורכב ממספר שלבים העוברים בטבעיות מן האחד לשני. תחילה יש לחשוב ולתכנן את הזמנת בן/בת הזוג ואז להכין את החדר כך שיאפשר את התנאים האופטימאליים לעונג, רוגע, רצוי שיהיה גם מקום לתנועה. יש המתחילים את המפגש במדיטציה משותפת שמטרתה חיבור אנרגטי.
התמקדות התודעה היא באהבה, ב"כאן ועכשיו", ברגע הזה, בקיום הנוכחי בתוך הגוף המקודש.
שימוש בנשימה מודעת ושילוב של תרגילים להעלאת אנרגית החיים (הקונדליני) מבסיס האגן לאורך עמוד השדרה, לאורך הצ'קרות, לעיתים תוך שימוש בקול על מנת להגביר את עליית האנרגיה. כל אלה, בנוסף להעברת תשומת לב מלאה למגע ולעינוג הדדי, מעלים את הריגוש המיני. אולם, חשוב לציין, שהתהליך עצמו הוא העיקר ולא האורגזמה, כפי שנהוג לחשוב בדרך החשיבה המערבית על המין.
אחת המטרות הנעלות של הטנטרה היא איחוד של אנרגיית הלב. באיחוד אנרגיית הלב אנו מרחיבים את יכולת האהבה אל מעבר לאגו. ניתוב האנרגיה ממשיך עד לצ'קרת הכתר (מעל הראש) כאשר המטרה היא לגרום לחוויה מיסטית וחיבור עם האלוהות.

בקליניקה "נתיב לריפוי" ניתן לעבור תהליכים זוגיים של צמיחה רוחנית משותפת בשילוב דרך המיניות המקודשת. התהליך אינו כולל מגע מיני מלא. לפרטים נא ליצור קשר טלפוני.

 

One thought on “טנטרה

  1. אני קראתי את הכתבה אולי זו תהי את שתפתחי לי את הלב להתחבר עם אשתי שפשוט מסכנה אנו נשואים מעל 20 שנה והלב שלי סגור אליה ויש לזה כמובן סיבות אבל זה בגלל טראומות של ילדות קשות שהכל הכל הם חסכי אהבה ושנאה שספגתי מחברה גזענית אם את חושבת שהטיפול יעזור אודה לך אם תפני לקבל אותי לטיפול ואני מקוה שהמחיר לא יקר
    תודה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

10 + 12 =

דילוג לתוכן