מהו טונוס שרירים?
טונוס (או בעברית, מתח שרירים) הוא אפיון של מערכת העצבים, המבטא את הכיווץ החלקי התמידי של שרירי הגוף ומאפיין את סגנון היציבה שלנו.
הטונוס משתנה בטווח רחב לפי רמת הערות: במצב של פעילות גופנית נמרצת הוא גבוה יותר, ובמצב שינה הוא נמוך יותר. כאשר אנו דרוכים, למשל בזמן משחק כדור, הטונוס יהיה גבוה יותר מאשר כאשר אנו צופים בטלוויזיה, היות שהשרירים צריכים להיות ערוכים לשינויי תנועה מהירים.
טונוס השרירים הוא זה השומר עלינו במצב מאונך כנגד כוח הכובד.
טונוס מאוזן יהיה נמוך דיו על-מנת לאפשר לגוף תנועה חופשית במרחב, וגבוה דיו על-מנת להרים את הגוף כנגד כוח הכובד.
הבשלת הטונוס במהלך ההתפתחות
תינוק שזה אך נולד, מערכת העצבים שלו עדיין אינה בשלה, וכך גם הטונוס הולך ומשתנה עד אשר יתייצב, בגיל 10 חדשים בערך.
כפי שתכונותיהם החיצוניות והפנימיות של תינוקות שונות זו מזו, כך הטונוס הבסיסי של תינוק אחד שונה מזה של רעהו ושונה אף מזה של אחיו התאום.
יש הנוהגים לבדוק טונוס על-ידי תנועה פסיבית של כיפוף ויישור הגפיים. אני ועמיתיי למקצוע נוהגים להתרשם יותר מן הטונוס היציבתי, דהיינו – כיצד מתאפיינת היציבה של התינוק, ומן הטונוס בתנועה חופשית.
כמו כל התכונות, גם הטונוס מתאפיין בקשת רחבה של נורמה, החל מנמוך ועד גבוה (חשוב לציין כי מאמר זה אינו דן בטונוס פתולוגי אלא בתחומי הנורמה).
היפוטוניה והשפעתה על ההתפתחות
טונוס נמוך נקרא גם היפוטוניה.
תינוק עם טונוס בתחום הנמוך של הנורמה יתאפיין ביציבה רפויה.
כאשר נרים בידינו תינוק זה, נחוש כי קשה לו להחזיק את ראשו ולעיתים נחוש כי גבו "נוזל" לצדדים.
אם נתבונן בתנועתו החופשית, נראה לעיתים כי קשה לו להרים את ראשו כאשר הוא שוכב על הבטן ובהמשך אולי יתקשה לזחול, להתיישב וללכת וישיג אבני דרך אלו באיחור קל ביחס לממוצע בני גילו.
האם כל התינוקות עם טונוס נמוך יאחרו בהתפתחות המוטורית?
התשובה היא לא!
התפתחות מוטורית תלויה בגורמים רבים, ביניהם מוטיבציה לתנועה, טמפרמנט ומרכיבים נוספים אשר נותנים יחד את האני השלם.
תינוק החווה עצמו כחזק, יתגבר על הקושי וישיג את אבני הדרך בזמן למרות מתח שריריו הנמוך.
תרגילים המסייעים לתינוק היפוטוני למצות את הפוטנציאל שלו, הם אלה המעודדים אותו להזדקף במצבים שונים – לזקוף ראש בשכיבת בטן, לעמוד על 6, לטפס על מכשולים.
האם כל התינוקות ההיפוטונים הם גם גמישים?
לא בהכרח. אמנם גמישות יתר של מפרקים היא תכונה אשר מאפיינת תינוקות רבים אשר מתח השרירים שלהם נמוך מעט, אך שתי תכונות אלה אינן מופיעות תמיד בצמידות.
למה הכוונה טונוס גבוה ?
טונוס גבוה נקרא גם היפרטוניה, והוא יכול להתבטא בתחושה של תינוק "נוקשה".
ידי התינוק יהיו יותר מאוגרפות ולעיתים נוטות לאחור. יתכן שיקשה על התינוק להניח את ראשו לנוח כאשר הוא שוכב על הבטן. התחושה הכללית שאנו מקבלים מתינוק עם מתח שרירים בתחום הגבוה של הנורמה היא של תנועות קופצניות ופחות זורמות.
האם תינוקות המתאפיינים במתח שרירים נמוך או גבוה זקוקים לטיפול?
התשובה אינה חד משמעית. מטרת ההתערבות היא לאפשר לתינוק למצות את הפוטנציאל המוטורי הגלום בו על-מנת שיוכל ליהנות מתנועה וליזום אותה.
המלצתי על התערבות הדרכתית או טיפולית תלויה במידה בה מתח השרירים, נמוך או גבוה, מפריע לתינוק בהתפתחותו ואושרו. לרוב ניתן להסתפק בהדרכה תקופתית להורים ולמטפלות כיצד לעצב את הסביבה כך שתיתן מגוון גירויים אשר יעודדו את המוטיבציה לתנועה, וכן הדרכה כיצד לבצע את הפעילויות היומיומיות הקשורות בטיפול בתינוק, כגון החתלה, האכלה וכו' (מה שקרוי בשפה המקצועית handling ).
אם הקושי התנועתי גדול יותר, מומלץ לקבל הדרכה פרטנית או קבוצתית הנותנת כלים מעשיים פשוטים כיצד להפוך את התנועה לקלה ומהנה.
בודאי שמתם לב גם במאמרים קודמים, כי התשובה לשאלה "האם צריך לטפל" לרוב לא תהיה חד- משמעית. הסיבה היא שאני נזהרת מאד ממתן טיפולים מיותרים, ולא מן הסיבה של העלויות למערכת, אלא משום שאיני רוצה להפריע לתהליך הטבעי, לסקרנות התנועתית הקיימת בכל ילד.
לעתים קרובות אני שומעת את המשפט "בני סובל מהיפוטוניה". היפו/היפרטוניה אינם סבל או מחלה. זוהי תכונה. איננו נולדים מושלמים, ומטרת ההדרכה להורים אינה להפוך את התינוק למושלם, אלא להראות לו את מגוון האפשרויות הטומנות לו גופו, כך שיאהב את גופו ויאהב לנוע.
* כל הכתוב במאמר מתייחס לתחומי הנורמה של הטונוס. טונוס שהוא נמוך או גבוה מן הנורמה מחייבים התערבות טיפולית של פיזיותרפיסט מומחה בהתפתחות הילד.
במידה ואינכם שקטים לגבי התפתחות תינוקכם וברצונכם לקבל חוות דעת מקצועית – אני מזמינה אתכם ליצור אתי קשר לקביעת פגישה פרטנית להערכה והדרכה.
טיפולי פיזיותרפיה התפתחותית בראיה הוליסטית, בקליניקה "נתיב לריפוי" מנוף, משגב (20 דקות מכרמיאל)