פיזיותרפיה התפתחותית

פיזיותרפיה התפתחותית 

הערכה וטיפול התפתחותי בתינוקות

פיזיותרפיה התפתחותית (פיזיותרפיה לילדים), הוא תחום התמחות ייחודי בפיזיותרפיה.
הטיפול הנוירו-התפתחותי מתאפיין בגישה רב מערכתית הכוללת את כל תחומי ההתפתחות: מוטוריקה גסה, מוטוריקה עדינה, שפה, תקשורת, קוגניציה והתפתחות רגשית וחברתית. המיקוד של הפיזיותרפיה ההתפתחותית הוא במוטוריקה הגסה, תוך הקשבה והתייחסות לכל שאר תחומי ההתפתחות בו זמנית.

מטרת הטיפול ההתפתחותי היא לסייע לתינוק לממש את מלוא הפוטנציאל התפקודי שלו, בדגש על השתתפות חברתית (participation). ילד מטפס

הגישה שלי

ככל שהתעמקתי בהבנת התפתחות הילד על כל רבדיו, ראיתי שהגדרת עיסוקי כפיזיותרפיסטית צרה מידי.

כמרפאה הוליסטית, אני רואה את התינוק והילד כישות עצמאית וגם כחלק מיחידת המשפחה השלמה. נוסף על הרבדים הנגלים של ההתפתחות, גם לילד, כמו למבוגר, ישנם רבדים עמוקים יותר הנובעים מעומק נשמתו.
כל ילד מציב בפני הוריו שיעורים ואתגרים מיוחדים. בין אם מדובר בילד "רגיל" או "מיוחד", כל ילד מציב בפנינו, ההורים, מראה המעניקה לנו הזדמנות להתבונן ולראות מעבר לגלוי לעין. אם נהיה מוכנים להתבונן במראה זו, נוכל לצמוח כמשפחה וכיחידים. אם נסרב להתבונן במראה זו, נחווה את הקשיים שבדרך בתחושה "למה הוא עושה לי את זה?", "למה זה מגיע לי?" או ככישלון אישי.
אני רואה את תפקידי כפיזיותרפיסטית אינטגרטיבית, לסייע לילד ולהורה למצוא את נתיב הצמיחה האישי שלהם, כדי שהילד יזכה לקרקע פורייה להתפתחות וההורה יחווה את ההורות כמתנה והזדמנות. לשם כך יש צורך להתחקות אחר הסיבה האמיתית בגללה הילד היגיע לטיפול.
ההתבוננות שלי על תינוק היא רב ממדית ומתייחסת גם להיבטים של הזרימה האנרגטית בגופו וגם למסרים הסמויים שהילד משדר מן הרמות המטאפיזיות שלו.

למי זה מתאים?

– תינוקות וילדים המתקשים בהשגת אבני דרך התפתחותיות, כגון: הרמת ראש, היפוך, זחילה, עמידה והליכה
– פגים שנולדו לפני שבוע 36 ובמשקל נמוך מ 2.000 ק"ג (הערכה וטיפול בהתאם לצורך)
– תינוקות עם הטיית צוואר – טורטיקוליס (Torticolis), תסמונת ארב (Erb's palsy) וליקויים אורטופדיים אחרים.
– תינוקות וילדים עם לקויות נוירו-מוטוריות כגון שיתוק מוחין (CP) וניוון שרירים.
– ילדים המתקשים לבצע מיומנויות מוטוריות תואמות גיל, כגון טיפוס במתקני שעשועים וקפיצה וילדים עם סרבול מוטורי (Developmental Coordination Disorder)
– הורים המתקשים ביצירת הקשר הראשוני עם התינוק (Bonding)
– תינוקות המתקשים במעבר לאכילת אוכל מוצק
– הורים החשים ש"משהו לא בסדר אצל הילד שלי" ואינם יודעים להסביר זאת במילים ולעיתים אף חשים שהסביבה מבטלת את תחושותיהם בבוז.

ניסיון מקצועי

את דרכי כפיזיותרפיסטית התפתחותית התחלתי בשנת 1992, במכון להתפתחות הילד של בית-חולים נהרייה, בניהולה של ד"ר שרה עמית ז"ל. בהמשך עברתי קורסי הסמכה רבים תוך התמקדות באבחון וטיפול בתינוקות ופגים.
בשנים 1995-2011 הייתי אחראית על תחום פיזיותרפיה לילדים ביחידות להתפתחות הילד של מכבי שרותי בריאות בכרמיאל ונהרייה, הוסמכתי להדרכה קלינית והכשרתי פיזיותרפיסטים צעירים לעבודה עם ילדים. במקביל, ייעצתי והדרכתי בטיפת חלב במשגב, עבדתי עם ילדים עם נכויות קשות, פיזיות וקוגניטיביות ב"גן אור" בקריית-אתא ועוד.
כיום אני מטפלת בקליניקה שלי נתיב לריפוי שבמנוף, במידת הצורך גם בבית המטופל ומייעצת חיצונית למסגרות חינוך פרטיות.
תוכלו למצוא תשובות לשאלות אופייניות במאמרים השונים.
אשמח לענות על כל שאלה בדוא"ל או בשיחה טלפונית.

הטיפולים ניתנים בקליניקה "נתיב לריפוי" במנוף שבמשגב, 20 דקות מכרמיאל והקריות. במקרים מיוחדים ניתן לתאם טיפול בבית.

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

8 − 4 =

דילוג לתוכן