ישיבה ועמידה כנקודות ציון בהתפתחות הילד

מתי מומלץ להושיב תינוק? האם מותר להושיב לפני שתינוק מתיישב בעצמו?
האם ומתי כשאי להעמיד תינוקות שטרם נעמדים לבד?

אלה שאלות המטרידות הורים רבים לפעוטות. בואו נעשה קצת סדר ונוריד את רמות החרדה…

ההתיישבות וההליכה העצמאית מהוות עבור התינוק ציוני-דרך משמעותיים בתהליך ההתפתחות.
היכולת הנשלטת של התינוק לעבור ממצב זחילה או שכיבה למצב ישיבה, מאפשרת לו בפעם הראשונה בחייו לראות את העולם כאשר ראשו ניצב למישור, כלומר, לראות את העולם "כמו הגדולים", ביוזמתו ובשליטתו.
מתי מומלץ להושיב? האם מומלץ להושיב תינוק שעדיין לא מתיישב בכוחות עצמו?"
היכולת של התינוק לשמור על תנוחת ישיבה בגב זקוף וגם לשחק בלי ליפול לצדדים או לאחור, מתפתחת בו זמנית בדרך-כלל עם יכולת ההתיישבות העצמאית. תינוק מתיישב
תינוק המסוגל לדחוף בידיו את המשטח שעליו הוא שוכב ולהתיישב, יוכל קרוב לוודאי גם להושיט ידיו אל המשטח על-מנת להגן על עצמו, אם ייפול מסיבה כלשהי.
עם זאת, ישנם תינוקות אשר בגיל 8-10 חדשים עדיין אינם מצליחים להתיישב בכוחות עצמם, אך יכולים לשמור על תנוחת ישיבה באופן יציב.
משפט בסגנון "אבל היא כל-כך רוצה לשבת" לעיתים מבטא את רצון ההורה יותר מאשר את רצון הילד.

בעידן המודרני האדם הבוגר יושב שעות ממושכות מול המחשב או במשרד, כך שאם תינוקך יוסיף לזחול עוד מעט בטרם ישב, הדבר רק יטיב עמו.

מתי בכל זאת מומלץ להושיב תינוק שטרם מתיישב לבד?
אם תינוקכם בן 10 חדשים לערך, ועדיין אינו מתיישב, ניתן לבדוק אם הוא בשל לישיבה באופן הבא: הושיבו אותו על שטיח, ללא תמיכה, עם משחק קטן בידיו ובדקו שלושה דברים:

  • 1. האם הגב זקוף?
    את ניתן לעשות על-ידי העברת כף היד על גב התינוק. אם באזור מסוים בגב ישנן חוליות הבולטות החוצה, סימן שבאזור זה שרירי הגב עדיין אינם פעילים דיים על-מנת לזקוף את הגב, ולכן עדיין מוקדם להושיב. אם נושיב תינוק זה לזמנים ממושכים, אנו למעשה מסייעים לקיבוע דפוס ישיבה בגב כפוף.
  • 2. האם תינוקכם יכול לשמור תנוחת ישיבה? ישיבה
    תינוק אשר יכול להמשיך לשחק מבלי ליפול, יש לו יכולת סטטית לשמור תנוחת ישיבה.
  • 3. הרחיקו מעט את הצעצוע שבידו והניחו אותו על השטיח במרחק כ 40 ס"מ. אם התינוק יכול להטות את גופו, להישען על יד אחת, ולקחת את הצעצוע בידו השנייה ולחזור לישיבה, יש לו תגובות שווי משקל דינאמיות בישיבה, ואז אפשר להושיבו מעט לצורך משחק. לכן התנאים להושבה הם גב זקוף ויציבות דינאמית.
  • תינוק בן 10 חדשים שעדיין אינו מתיישב, יכול ליהנות מישיבה למספר צרכים: בישיבה שתי ידיו פנויות לחקירת משחק וכך משתכללת יכולת המשחק והמניפולציה העדינה של כפות הידיים. תועלת נוספת של ישיבה היא היכולת להשתלב בסיטואציות חברתיות כגון ארוחה משפחתית או משחק עם האחים הגדולים. בכל מקרה לא מומלץ להושיב לזמן ארוך, על מנת לא ליצור מצב סטטי, אלא לעודד תנועה.

האם דין העמידה כדין הישיבה? כלומר – האם העמדת תינוק שאיננו עומד מזיקה לגב?
לא.

מנח האגן בעמידה שונה מזה שבישיבה ומשפיע על תנוחת החוליות ולכן כאשר נעמיד תינוק שעדיין אינו נעמד בכוחות עצמו, לרוב לא נראה גב כפוף.
מתי כדאי להעמיד?
סביב גיל 10 חדשים רוב התינוקות ייהנו לעמוד בתמיכה ולראות את העולם מהגובה המלא שלהם, יחושו גדולים, יוכלו למשוך את המפה מעל השולחן, לדפוק על השולחן בתנועה האומרת "אוכל עכשיו", ואתם, ההורים תתמוגגו מנחת. standing-upכמובן שיש לשמור על תינוק שמעמידים לפני שהוא נעמת בכוחות עמנו, משום שעדיין אין לו תגובות שווי משקל בעמידה.
מה תורמת העמידה?
עמידה גורמת להפעלה של שרירי חגורת האגן (השרירים שסביב הישבן והבטן התחתונה), לתרגול תגובות שווי משקל בעמידה, לעידוד התגרמותן של  העצמות וביסוס עצם הירך במכתש האגן והכי חשוב – לתחושת "אני גדול".

האם כדאי להוליך תינוק שאיננו הולך עצמאית?
לא!

כאשר אנו נותנים ידיים ומוליכים תינוק שטרם הולך, אנו למעשה עושים לו "שירותים מיותרים" בכך שאנו מגיבים במקומו בתגובות שווי המשקל. כאשר אנו הולכים, מרכז הכובד של הגוף, הנמצא בערך סביב הטבור, יוצא מבסיס התמיכה (שהוא רוחב הפישוק בין הרגליים) בכל פעם שאנו מסיעים את הגוף מעט קדימה, וכתגובה לכך, הגוף באופן אינסטינקטיבי מושיט רגל קדימה כדי לא ליפול. כאשר אנו נותנים לתינוק ידיים, מרכז הכובד שלו מוסט באופן קבוע קדימה, בינו לבנינו, כך שהתינוק אינו חש את התחושה של "כמעט נופל". כך ביצוע הצעדים מתרחש רק כתגובה להסעת מרכז הכובד על-ידי המבוגר ולא כתגובה לתחושה של התינוק שהוא כמעט נופל וצריך להושיט רגל קדימה כדי לא ליפול. ילד דוחף כסא
אם אתם ממש לא מתאפקים, ונפשכם חפצה כבר לראות את הזאטוט הולך עצמאית, מתרחק מכם וחוזר אליכם לקבל חיבוק, תנו לו לדחוף כיסא. דחיפת כיסא מאפשרת לתינוק לחוות באופן יזום הליכה נתמכת, בשליטתו, בקצב שלו, במידת יכולתו ההולכת ומשתכללת. וישמעו גם השכנים…

 

במידה שעדיין הנכם חשים לא בטוחים לגבי עידוד תנועה נכונה לילדכם, אשמח לקבוע אתכם פגישת אבחון והדרכה בקליניקה "נתיב לריפוי" במנוף (20 דקות מכרמיאל והקריות).

מלכה פלדשטיין
פיזיותרפיסטית התפתחותית ומדריכה קלינית

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

3 × four =

דילוג לתוכן