השימוש בשמנים אתרים בבישול נעשה מוכר לעולם המערבי יותר ויותר עם העמקת המודעות לרפואה טבעית. שמנים אתרים יכולים לחדד טעמם של מזונות ולהוסיף להם טעמים וניחוחות מיוחדים.
שמנים אתרים הם חומרים מאד מרוכזים, לכן יש להקפיד על מינונים נמוכים ביותר.
הפתגם "כל המוסיף גורע" קולע במיוחד במקרה זה, משום שעודף שמנים בבישול עלול לגרום לתגובות לא רצויות במערכת העיכול או פשוט לקלקל את טעם המזון. עם זאת, אם תקפידו על ההנחיות, תוכלו לשדרג את מזונכם ולעשותו עשיר וחגיגי.
מכיוון שהחך לא מכירה את הטעמים הללו, אני ממליצה לנסות את התבשיל ביום חול כדי לבדוק אם הטעם ערב לחככם ולא להכינו בפעם הראשונה לארוחה חגיגית.
חשוב מאוד: בחנויות רבות נמכרים שמנים המיועדים למבער. אלו אינם שמנים אתרים טהורים, אלא שמנים סינתטיים המחקים ריח טבעי. אסור בתכלית האיסור להשתמש בשמנים אלו לבישול. את השמנים לבישול יש לקנות בחנויות טבע ולבדוק שכתוב עליהם pure essential oil. שמנים אלו מיובאים כתוספי מזון והם בטוחים לשימוש כל עוד מקפידים על הוראות השימוש. אני ממליצה להשתמש לבישול רק בשמנים של י.ד.שלוס.
תוספת טעם וריח למיץ
נתחיל בדבר הפשוט ביותר: טיפה אחת בלבד של שמן אתרי לימון לליטר לימונדה תשבח את טעמה של הלימונדה.
בדומה לכך, טיפה אחת של שמן אתרי תפוז לליטר מיץ תפוזים תהפוך את המיץ לחגיגת טעם.
מומלץ להמס את השמן האתרי בחצי כפית כהל (וודקה למשל) לפני הוספתו למיץ.
חידוד טעמי המזון
הוספת טיפה אחת של שמן אתרי של התבלין הדומיננטי בבישול מחדדת את טעמו של המזון. למשל: הוספת טיפה אחת של שמן בזיליקום לרטבים לפסטה המכילים בזיליקום, או הוספת טיפה אחת של שמן קינמון לעוגה שטעמה הדומיננטי הוא קינמון תחדד את טעמם של מאכלים אלה.
שמן לתיבול סלט
תוכלו לשבח את שמן הזית שבו מתבלים את הסלט, באופן הבא:
הוסיפו לחצי ליטר שמן זית טהור: 20 טיפות שמן טימוס אדום (קורנית אדומה) 20 טיפות שמן אורגנו ו- 5 טיפות קפסיקום (תמצית פלפל חריף, נקרא גם פלפל סודאני). תוספת השמנית האתריים משפרת את טעם הסלט ומעניקה לו טעם מיוחד במינו (וגם מחזקת את המערכת החיסונית). אזהרה: שמן הקפסיקום חריף מאד; אין לגעת בו בידיים חשופות, להיזהר במיוחד ממגע בעיניים ובריריות ולא לטעום אותו במצב טהור. להרחיק מהישג ידם של ילדים.
השבחת בצק שמרים (או סודן של מאפיות משובחות)
לאחר שהבצק תפח, הוסיפו טיפה אחת שמן אגוז מוסקט לכל 200 גר' קמח תוך כדי לישה. הכניסו למקפיא למשך 48 שעות, הפשירו במקרר 12שעות ולהמשיך להפשיר על השיש עד שהבצק מופשר לחלוטין.
תיבול מנות אחרונות בשמנים אתרים
– 1 טיפה שמן מנטה או תפוז ל-600 מ"ל מוס שוקולד.
– 2 טיפות שמן אתרי לימון/אשכוליות/ליים למתכון הסורבה.
– 2 טיפות שמן אתרי תפוז לעוגת ספוג.
בשלב של של ככתיבת המאמר נתקלתי בקושי אישי: האם לתת כאן גם מתכונים לתיבול בשר? ההתלבטות באה ממקום של לבטים אישיים סביב השאלה האם על האדם לאכול בשר. לא אכנס לוויכוח, אתן את המתכון וכל הישר בעיניו יעשה, רק אנא שימרו על פרופורציות, שלא נחגוג סביב סיר הבשר…
תיבול לעוף בגריל
ערבבו 2 כפות דבש, 1 כף חרדל משובח, 2 טיפות שמן אתרי לימון, 2 טיפות שמן אתרי תפוז ומרחו את העוף היטב לפני הכנסתו לתנור. מומלץ להשרות את העוף כשעתיים עם התיבול לפני הכנסתו לתנור.
מרינדה לבשר
מתכון זה מתאים גם לצלי מבשר הודו אדום, למי שאינו אוכל בשר בקר. המתכון מתאים ל-1 ק"ג בשר.ערבבו 2 כפות שמן זית, 1 טיפה שמן אורגנו, 1 טיפה שמן תימוס אדום, 1 טיפה שמן ציפורן ו-2 שיני שום כתושות. "עסו" את הבשר בקערה היטב עם השמנים, הוסיפו לקערה כוס יין אדום יבש, השרו את הבשר כ-8 שעות במרינדה.
בישול עם קסם – היבטים אנרגטיים
הידע העתיק של בישול עם התייחסות להיבטים אנרגטיים ולא רק הפיזיים, מגיע מתרבויות שמאניות, בעיקר ממקסיקו והועבר מאם לבתה. על פי תפיסה זו, אנו יכולים לבחור את האנרגיה שנכניס למזון שאנו מבשלים על-ידי "הטענתה" לתוך המזון. ניתן להקדיש את הארוחה ליצירת מערכת יחסים אוהבת ותומכת, להגדלת השפע ועוד. בישול עם קסם מחייב הכנה מוקדמת. מדובר בתהליך מדיטטיבי, שבו הטבח ממוקד בהתכוונות שלו ומתנתק מטרדות היום יום. בזמן הבישול, אל תחשבו על מצב חשבון הבנק או טרדות יום העבודה; כבו את הרדיו, נתקו את הטלפון ואת גורמי הרעש המסיחים והקדישו את מלוא תשומת הלב לבישול. הבית יכול להמשיך להתנהל כרגיל, כל עוד שומרים על אווירה נינוחה. חישבו על המהות שאתם רוצים להכניס למזון, התמקדו ב"כאן ועכשיו", בשמחה ובקלילות של הבישול, בריחות ובטעמים. כאשר מתגנבת מחשבה מטרידה, שימו אותה בצד ובחרו לשוב ולהתמקד באנרגיה שאתם רוצים להכניס למזון. ברמה האנרגטית, אתם "מתבלים" את האוכל באהבה, שמחה ושלווה. כאשר הסועדים ישבו לאכול, האנרגיות הללו ייכנסו לגופם כחלק מהאוכל ויזינו אותם, בדיוק כמו שאר המרכיבים.
בתאבון
השימוש בשמנים האתרים בבישול הוא המלצה, באחריות הקורא בלבד