ארומתרפיה

ארומה – לא רק קפה…

מהם שמנים אתריים, כיצד הם פועלים וכיצד מפיקים אותם?

דמיינו את עצמכם הולכים ביום אביבי בשדה פרחים ענק, בפרדס פורח או סמוך לשיח רותם בפריחתו.
שאפו בדמיונכם את הריח אל הריאות ותנו לריח למלא את גופכם.
שימו לב לתחושות הפיזיות וגם למצב הרוח ולרגשות שהריח מעורר. שהו עם תחושה זו.
כעת הינשאו על כנפי הדמיון למאפיה המוציאה ברגע זה לחמניות טריות מן התנור. הריחו את ריחן בדמיונכם. חושו איך תוך דקות בודדות תחושת רעב מתפתחת בתודעתכם, גם אם אכלתם לפני שעה קלה.

מה קורה לנו בפגשנו ריח כזה או אחר?

השפעות רגשיות של השמנים האתריים
מולקולות הריח מתפזרות באוויר ברגע שהן מתנדפות. המולקולות הללו פוגשות באפינו את קולטני הריח (רצפטורים) המעבירים את המידע על הניחוח באמצעות העצבים אל אזור מסוים במערכת הלימבית שבמוח, האחראית גם על הרגשות. המערכת הלימבית של המוח גורמת להפרשת הורמונים, שולחת איתותים ומקשרת בין המערכת העצבית למערכת ההורמונאלית, האחראית על רגשות ותחושות. מכאן ניתן להבין מדוע לריח מסוים תהיה השפעה על הגוף. למשל: תינוק המזהה את ריח אימו, יירגע כאשר תחבק אותו; ריח שוקולד מומס יגרום לתחושה של טעם מתוק בפה. באופן דומה, ריחות יכולים להעלות זיכרונות נשכחים הקשורים ברגשות ובכך לסייע בתהליכי ריפוי.

השפעות פיזיולוגיות של שמנים אתריים
נוסף על השפעת רגשיות יש לשמנים האתריים השפעות פיזיות, בהיותם בעלי תכונות אנטיספטיות, אנטי בקטריאליות; חלקם נוגדי דלקת, חלקם אנטי-ויראליים ויש נוגדי פיטריות.
השמן האתרי חודר למחזור הדם ומגיע לשיא פעילותו כעבור 20 דקות. לאחר כשעה וחצי החומר מתפרק, ואין עדות בדם לנוכחות החומרים הפעילים.

כיצד משתמשים בשמנים אתריים?

מוצרי טיפול וטיפוח משמנים צמחיים ואתריים
מוצרי טיפול וטיפוח משמנים צמחיים ואתריים


ישנן שלוש דרכים עיקריות לשימוש בשמנים אתריים:

– הרחה (באמצעות הדפה במבער ובאמצעות אינהלציה): דרך זו יעילה להשפעה על מצבי הרוח, מצב התודעה ומערכת הנשימה.

– מריחה על העור (דרך עיסוי למשל): דרך זו היא סיסטמית מכיוון שדרך העור החומר הפעיל חודר לזרם הדם טוב יותר.

– בליעה: בליעה של שמנים אתריים משפיעה בעיקר על מערכות הגוף הפנימיות.

ארומתרפיה בעולם המערבי
המונח ארומתרפיה, כפי שהוא מוכר בעולם המודרני, נטמע על-ידי הכימאי הצרפתי רנה מוריס גטפוסה (Ren?-Maurice Gattefoss? ) לאחר שגילה את כוחו הקסום של הלבנדר לרפא כוויות ללא צלקת.
לאחר שנכווה קשה בידו במעבדתו, טבל גטפוסה את ידו מייד, באופן אינטואיטיבי, בתוך מיכל שמן אתרי לבנדר שהיה במעבדתו. גטפוסה רק רצה לצנן את תחושת השרפה ולא ידע כי יקרה לו נס. באופן מפתיע, הכוויה לא פיתחה שלפוחיות כפי שציפה ומהירות החלמתו הייתה יוצאת דופן.
השימוש בשמנים ארומטיים (ארומה = ריח, תרפיה = ריפוי) לטיהור וריפוי מתועד מעל 6,000 שנה.
המצרים הקדמונים השתמשו בשמנים אתריים למטרות פולחן, חניטת מלכים, ריפוי ובישום.
בתנ"ך מוזכרים שמני מרפא פעמים רבות, מלכים נמשחו בשמנים, ואת בית המקדש טיהרו בהדפת מור ולבונה.
ישנן עדויות ארכיאולוגיות לכך שהפועלים אשר עסקו בהפקת שמנים אתריים חיו יותר שנים מאשר ממוצע אורך החיים בתקופתם.

מהו שמן אתרי וכיצד מפיקים אותו?
שמן אתרי הוא תמצית הריח הנמצאת בצמח, המופרדת מן הצמח באמצעות זיקוק. תמצית הריח המופרדת נקשרת לשמן אך לא למים לכן יש הקוראים לה שמן אתרי. למעשה אין זה שמן במבנה המולקולארי , שהרי אילו היה זה שמן, הוא לא היה נדיף.
שואלים אותי לא פעם, כיצד מפיקים את התמצית האתרית?
את התמצית האתרית מפיקים מחלקים שונים של הצמח; עלים, פרחים, שורשים ועצת הגזע.
זיקוק
התהליך הנפוץ להפקת שמנים אתריים הוא בזיקוק.
מכניסים את עלי הצמח לכלי שבתחתיתו רשת ומתחתיו מכשיר חימום היוצר קיטור. הכלי סגור הרמטית ומחובר לצינור שבתוכו סליל מעבה המתחבר לכלי שלישי ובו מים. החומר שמתנדף מן הצמח בזמן הפעלת הקיטור יורד לתוך הכלי עם המים והמיצוי הריחני צף על פני המים ונאסף.
סחיטה
דרך נוספת להפקת תמצית אתרית היא על-ידי סחיטה. בתהליך זה מתקבלים הנוזלים מן הצמח, כולל המים. סחיטה משמשת בעיקר להפקת שמן מקליפות הדרים ומתבצעת גם במפעלים בישראל. השמן מופרד מהמים בעזרת צנטריפוגה.
מיצוי בעזרת ממס
מיצוי צמחים באתנול (כהל) מוכר ברפואת הצמחים בשם טינקטורה. בתעשייה נפוץ השימוש בממסים אורגניים נדיפים שונים, שאותם מנדפים לאחר תהליך המיצוי, כך שהתמצית נקייה מן הממס. בתהליך זה, נוסף לשמן האתרי, מתקבלים גם חומרים נוספים, בלתי נדיפים, שגם הם הומסו על ידי הממס. אלה עשויים להקנות למיצוי תכונות נוספות כמו צבע וטעם.

חשוב לציין כי ישנם שמנים שלהם השפעה חזקה ויכולת לגרום לתופעות לוואי, בנשים בהריון, בילדים ובאנשים בעלי לחץ דם גבוה ולכן השימוש בשמנים אתרים ייעשה בהתייעצות עם ארומתרפיסט מוסמך.

על מנת לקרוא על השמנים האתרים השונים והשימוש בהם, חפשו בדף המאמרים בסעיףארומתרפיה

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

17 + twelve =

דילוג לתוכן